Εσύ Πως Τα Πας Με Την Κοινωνική Σου Νοημοσύνη;
Ανέκαθεν υπήρχαν οι άνθρωποι, οι οποίοι έκαναν αισθητή την παρουσία τους ελκύοντας τα βλέμματα ανδρών και γυναικών σαν μαγνήτες, χωρίς να κοπιάζουν ή να το επιδιώκουν σθεναρά. Για κάποιους αυτό θεωρείται έμφυτο ταλέντο, αν το σκεφτείς όμως λίγο καλύτερα μάλλον θα καταλήξεις στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια ικανότητα που καλλιεργείται με την εξάσκηση. Μπορείς λοιπόν να ανπτύξεις κοινωνική νοημοσύνη;
Άνθρωποι οι οποίοι στο τέλος της γνωριμίας μαζί τους, άφηναν μια γλυκιά εντύπωση κάνοντάς σε να νομίζεις ότι κάπου εκεί είναι η ώρα που τελειώνει το «πάρτι».
Άνθρωποι από διάφορες κοινωνικές τάξεις ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου, οι οποίοι απλά είχαν αναπτύξει ηθελημένα ή άθελά τους την κοινωνική τους νοημοσύνη.
Αν έφθασες σε αυτό το άρθρο ψάχνοντας για Συναισθηματική Νοημοσύνη, δες το παρακάτω video.
Τι Είναι Η Κοινωνική Νοημοσύνη;
Όλοι χαρακτηριζόμαστε από έναν βαθμό κοινωνικής νοημοσύνης.
Θα μου ήταν αδιανόητο να πιστέψω πως ένας φυσιολογικός, δηλαδή ένας πνευματικά υγιής άνθρωπος, θα μπορούσε να κοιτάζει με απάθεια κάποιον συνάνθρωπό του ο οποίος θα τον εκλιπαρούσε για βοήθεια.
Σίγουρα δεν θα το έκανε, αντιθέτως θα έσπευδε να τον βοηθήσει χρησιμοποιώντας ότι μέσο είχε στην ευχέρεια του.
Σύμφωνα λοιπόν με τον ψυχολόγο Edward Thorndike, ο οποίος έδωσε πρώτος αυτόν τον ορισμό, κοινωνική νοημοσύνη είναι «η ικανότητα να καταλαβαίνεις και να διαχειρίζεσαι άνδρες και γυναίκες, αγόρια και κορίτσια, να δρας σοφά στις ανθρώπινες σχέσεις».
Αν και δεν είναι μετρήσιμος με κάποιο όργανο, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο δείκτης ή το ποσοστό νοημοσύνης που χαρακτηρίζει κάποιον, καθρεφτίζει τις σχέσεις του με τον περίγυρό του, είτε αυτές είναι φιλικές, επαγγελματικές, οικογενειακές ή ερωτικές. Ασφαλώς το ίδιο ισχύει και αμφίδρομα.
Πού Οδηγεί Όμως Η Έλλειψη Κοινωνικής Νοημοσύνης;
Σύμφωνα με τους νευροεπιστήμονες και τις τεκμηριωμένες μελέτες τους, ο εγκέφαλός μας είναι κοινωνικός, δηλαδή έχουμε σχεδιαστεί με σκοπό να επικοινωνούμε και να είμαστε μέρος ενός συνόλου.
Συχνά παρατηρείται το φαινόμενο ότι παρόλο που ζούμε, μεγαλώνουμε και αναπτυσσόμαστε σ’ένα κοινωνικό περιβάλλον μέσα στο οποίο κάποιοι δεν καταφέρνουν να επικοινωνούν τόσο καλά όσο κάποιοι άλλοι ή όσο καλά θα ήθελαν, γεγονός που τους στρέφει στην απομόνωση.
Αυτή η μειονότητα ανθρώπων η οποία δυστυχώς αυξάνεται, πιθανότατα έχοντας κάποιες ιδιαιτερότητες, οι οποίες είναι απολύτως σεβαστές αν αναλογιστούμε ότι ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, δεν σημαίνει ότι χαρακτηρίζεται από χαμηλή νοημοσύνη.
Αντιθέτως, πιστεύεται ότι δεν έχει βρει ακόμα τη φόρμουλα να επικοινωνεί, δηλαδή έναν τρόπο να δημιουργεί συναισθηματική εναρμόνιση με τους συνανθρώπους της. Αποτέλεσμα αυτού είναι να υπάρχει δυσκολία στη δημιουργία στενών δεσμών οι οποίοι θα οδηγήσουν με την σειρά τους την γνωριμία, όποιου τύπου και αν είναι αυτή, σε μια δυνατή σχέση.
Συμβάν που μπορεί να έχει τις ρίζες του ακόμη και στα σχολικά χρόνια των μαθητών όπου παρόλο που το εκπαιδευτικό σύστημα προσπαθούσε να βάλει το λιθαράκι του μέσα από ομαδικές εργασίες συμβάλλοντας στην αύξηση της κοινωνικής νοημοσύνης των παιδιών, δεν τα κατάφερε.
Δυστυχώς κανείς δεν διδάχθηκε πλήρως αυτόν τον επιστημονικό τομέα, ο οποίος πιθανόν να έπρεπε να ήταν βασικό μάθημα στην σχολική αγωγή, όχι από άποψη εξέτασης αλλά ουσιαστικής γνώσης η οποία θα μεταλαμπαδευόταν από έμπειρους και ειδικά καταρτισμένους καθηγητές.
Η κοινωνική νοημοσύνη είναι μια δεξιότητα η οποία κάνει την διαφορά στην «γκαρνταρόμπα» δεξιοτήτων που μπορεί να αναπτύξει ένας άνθρωπος, ο οποίος έχει ως στόχο από μια λαμπρή επαγγελματική σταδιοδρομία έως μια εναρμονισμένη επικοινωνιακή ζωή με τους συνανθρώπους του.
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να αυξήσεις την κοινωνική σου νοημοσύνη. Παρακάτω παρατίθενται εννέα από τους πιο βασικούς.
Πάμε να τους δούμε!
#1. Εξασκήσου Στην Μη Λεκτική Επικοινωνία
Δεδομένου ότι οι άνθρωποι ως επί το πλείστον δεν έχουν μάθει να εκφράζονται ορθά, αρκετά συχνά παρατηρείται το φαινόμενο του να μην υπάρχει κατανόηση ανάμεσα σε ομάδες.
Διότι αρκετοί προτιμούν να μην εκφράσουν την άποψή τους ελεύθερα, γεγονός που μπορεί να μην προκαλέσει ρήγμα στην σχέση των μελών της ομάδας εκείνη την στιγμή αλλά μακροπρόθεσμα μπορεί να λειτουργήσει όπως ένα ηφαίστειο που βράζει και δεν ξέρεις πότε θα εκραγεί.
Γνωρίζοντας λοιπόν το πώς να μεταφράζεις σωστά την κάθε σωματική κίνηση ενός ανθρώπου, μπορείς να τον ενθαρρύνεις να σου πει τη γνώμη του νωρίτερα απ’ ότι θα συνήθιζε ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστα μελλοντικά σενάρια.
Καθώς ως γνωστόν τα συναισθήματα μπορούν να διαρρεύσουν πιο εύκολα μέσα από το σώμα μας παρά μέσα από το στόμα μας.
Το να μπορείς να ελιχθείς κοινωνικά σε οποιαδήποτε περίσταση, εκφράζοντας τη γνώμη σου και προσκαλώντας και τους άλλους σε διάλογο είναι χαρακτηριστικό ενός ηγέτη. Μάθε περισσότερα για την ηγεσία στη ζωή στο επεισόδιο από το ελληνικό podcast Apla+Andrika εδώ.
#2. Μάθε Να Εναρμονίζεσαι Συναισθηματικά Με Τους Γύρω Σου Για Να Αναπτύξεις Την Κοινωνική Σου Νοημοσύνη
Ένας από τους βασικότερους πυλώνες της κοινωνικής νοημοσύνης είναι η εναρμόνιση.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων μιλούν απλά για να ακουστούν, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι αυτό τους δίνει εξέχουσα θέση μέσα στο πλήθος.
Με αποτέλεσμα να βάζουν οι ίδιοι παγίδες στον εαυτό τους και να χαρακτηρίζονται ως κοινωνικά «απόβλητοι», αφού δεν μπορούν να εναρμονιστούν με τους συνομιλητές τους.
Όταν επικοινωνείς, είτε η συζήτηση κυμαίνεται μεταξύ δύο ανθρώπων είτε επεκτείνεται μεταξύ περισσοτέρων, οφείλεις να δίνεις την αμέριστη προσοχή σου τη στιγμή που κάποιος παίρνει τον λόγο και να προσπαθείς να κατανοήσεις ειλικρινά τα λόγια του και τα κίνητρα που οδηγούν στην συμπεριφορά που προβάλλει την δεδομένη στιγμή.
Η ενεργητική ακρόαση είναι ο καλύτερος σύμμαχός σου εκείνη την στιγμή, ώστε να χτιστεί ένας δεσμός μεταξύ του πομπού και του δέκτη.
Να θυμάσαι ότι όταν δίνεις την προσοχή σου στον συνομιλητή σου, δίνεις αυτόματα αξία στην συζήτηση, επομένως και στον εαυτό σου.
#3. Ακόνισε Την Κοινωνική Σου Γνώση
Άνθρωποι οι οποίοι έχουν αυτού του είδους τη γνώση πιθανότατα έχουν εξασκηθεί συνειδητά ή μη στην παρατήρηση των γύρω τους.
Έχουν αναπτύξει την ικανότητα να ξεχωρίζουν ποιος ηγείται ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας επηρεάζοντας τους με τα λεγόμενά του και με τις πράξεις του.
Είναι αυτοί που μπορούν πολύ πιο εύκολα σε καταστάσεις όπου πρέπει να παρθεί μια σημαντική απόφαση να μείνουν συναισθηματικά ουδέτεροι ώστε να συλλέξουν ότι στοιχεία μπορούν από το κοινωνικό τους περιβάλλον και να καταλήξουν στη καλύτερη λύση.
Επίσης μπορούν να θεωρηθούν ως κοινωνικοί «χαμαιλέοντες» αφού έχουν την δυνατότητα να προσαρμόζονται σε κάθε είδους κοινωνική περίσταση.
Προσπάθησε σταδιακά να αυξήσεις την κοινωνική σου νοημοσύνη μέσω της γνώσης που σου παρέχει κάθε κατάσταση παρατηρώντας την συναισθηματικά αποστασιοποιημένα.
Και φυσικά, έτσι θα μάθεις να αποφεύγεις και τα επικοινωνιακά λάθη, που ειδικά στο φλερτ, στοιχίζουν την επιτυχία.
#4. Για Να Προβάλλεις Την Κοινωνική Σου Νοημοσύνη, Μάθε Να Αυτοπαρουσιάζεσαι Σωστά
Όσα χαρίσματα, δεξιότητες, γνώσεις και εμπειρίες και αν έχεις οι οποίες μπορούν να ελκύσουν ανθρώπους στην ζωή σου, αν δεν γνωρίζεις τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να τις παρουσιάσεις θα είσαι συνεχώς κοινωνικά μη αποδεκτός.
Η σωστή αυτοπαρουσίαση ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι υποδηλώνει ανεπτυγμένη κοινωνική νοημοσύνη.
Αφού ο τρόπος παρουσίασης του εαυτού σου την δεδομένη στιγμή σου δίνει την ευκαιρία να επικοινωνείς τα συναισθήματά που θέλεις στον συνομιλητή σου.
Αρκετοί, στερούμενοι αυτής της δεξιότητας ή μη γνωρίζοντάς την, δυσκολεύονται να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο αφού οι γύρω τους χρειάζεται να επενδύσουν αρκετό χρόνο σε αυτούς μέχρι να «αλιεύσουν» τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να τους θεωρήσουν κοινωνικά «προσβάσιμους», να τους εμπιστευτούν και να τους αποδεχτούν.
Χτίσε μια καλή αυτοπαρουσίαση κάνοντας ξεκάθαρο από την αρχή ποιος είσαι, τους στόχους και το όραμά σου.
#5. Επένδυσε Στη Δύναμη Της Επιρροής
Όλοι επηρεαζόμαστε από το κοντινό μας περιβάλλον αλλά και από τις πηγές στις οποίες σκοπίμως εστιάζουμε την προσοχή μας είτε αυτές είναι ένα βιβλίο, ένας ηθοποιός τον οποίο θαυμάζουμε ή ένας ομιλητής.
Το ποσοστό στο οποίο μπορείς να επηρεάσεις τους γύρω σου για την έκβαση ενός θετικού αποτελέσματος σε μια κοινωνική περίσταση αντανακλά άμεσα το επίπεδο κοινωνικής νοημοσύνης σου.
Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά άνθρωποι οι οποίοι κατέχουν διοικητικές θέσεις, όπου καλούνται να επηρεάζουν και προσανατολίζουν μεγάλες μάζες ανθρώπων για την επίτευξη ενός κοινού στόχου.
Η επιρροή που μπορεί να κληθούμε να ασκήσουμε μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη όχι μόνο στους παρόντες αλλά και σε τρίτα άτομα τα οποία θα επηρεαστούν με την σειρά τους από αυτούς.
Για παράδειγμα, τα λόγια ενός σωστού οικογενειάρχη, ο οποίος φροντίζει τα παιδιά του και αυτά του το ανταποδίδουν με την αγάπη τους γεμίζοντάς τον ενέργεια, μπορεί να επηρεάσουν τις σχέσεις άλλων γονιών με τα παιδιά τους οι όποιες έχουν κλονιστεί.
Άρα το έναυσμα επιρροής στους πρώτους θα έχει θετικές συνέπειες σε τρίτα πρόσωπα, δηλαδή στα παιδιά τους.
Προσπάθησε να αυξήσεις την επιρροή σου σε άτομα τα οποία είναι πιο δεκτικά στο να σε ακούσουν και σιγά-σιγά χτίσε ένα επικοινωνιακό πλάνο, το οποίο θα σε βοηθήσει να τους παρασύρεις σε θετικά συναισθήματα κάνοντάς τους να πραγματοποιούν μια θετική αλλαγή στην ζωή τους.
#6. Πες «Ναι» Στον Εθελοντισμό
Ίσως παρεξηγημένος από κάποιους ο εθελοντισμός διότι πιστεύεται ότι υπάρχει ως πηγή εκμετάλλευσης καλόκαρδων ανθρώπων αμισθί, αποτελεί πράξη υψηλής ενσυναίσθησης.
Είναι μια αμφίδρομη ανταλλαγή υπηρεσιών όσο και αν δεν γίνεται αντιληπτό αυτό εξ αρχής, είναι μια διαδικασία «Δούναι και Λαβείν», αρκεί να θέλεις να αντιληφθείς την σπουδαιότητα των πνευματικών αγαθών που αποκομίζεις.
Μαθαίνοντας να δρας συλλογικά αναπτύσσονται οι επικοινωνιακές σου δεξιότητες και εκπαιδεύεσαι να δείχνεις αληθινό ενδιαφέρον για ανθρώπους που έχουν πραγματικά την ανάγκη σου.
Επίσης, διδάσκεσαι πως να δημιουργείς γρήγορους δεσμούς με τους γύρω σου είτε αυτοί είναι μέλη της ομάδας που ανήκεις είτε είναι άτομα από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες στις οποίες προσφέρεις τις υπηρεσίες σου.
#7. Άσε Τις Προκαταλήψεις Σου Στην Άκρη
Ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο έχουμε μεγαλώσει και τις εμπειρίες που έχουμε βιώσει διαμορφώνουμε κάποιες προκαταλήψεις ορισμένες φορές απέναντι σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού.
Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος ο οποίος φέρει ένα θέμα υγείας το οποίο εντάθηκε μετά από λανθασμένη εκτίμηση και αντιμετώπιση ενός γιατρού μπορεί να δημιουργήσει μια προκατάληψη απέναντι σε όλους όσοι εκτελούν ιατρικά χρέη.
Έχοντας υιοθετήσει μια τέτοια προκατάληψη τύπου «όλοι οι γιατροί είναι αναξιόπιστοι», δρα ανάλογα με αυτό.
Οπότε, ερχόμενος σε επαφή με οποιονδήποτε άνθρωπο αυτού του τομέα ακόμα κι αν βρίσκεται εκτός υπηρεσίας θα αντιδρά ανάλογα.
Καλό θα ήταν λοιπόν να δημιουργήσεις έναν αντικειμενικό χαρακτήρα απέναντι σε τέτοια ή παρόμοια συμβάντα προκειμένου να μπορείς να αλληλεπιδράς με το μέγιστο δυνατό όφελος.
#8. Μάθε Πώς Να Εκδηλώνεις Σωστά Τα Συναισθήματά Σου
Αρκετοί με το πρόσχημα «να είσαι ο εαυτός σου» εξαπολύουν λέξεις ή φράσεις χωρίς να έχουν μελετήσει τις συνέπειες αυτών στην ψυχολογική κατάσταση των γύρω τους.
Όπως ένας γονιός θα συμβούλευε το παιδί του να μην δείξει την δυσαρέσκειά του αν τυχόν δεν μείνει ικανοποιημένο από το δώρο κάποιου συγγενικού προσώπου αλλά αντιθέτως να προσποιηθεί και να τον ευχαριστήσει με χαμόγελο προκειμένου να μην πληγώσει τα συναισθήματα του για την λανθασμένη επιλογή του δώρου.
Έτσι και εσύ πρέπει να μάθεις πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να εκδηλώσεις κάποια συγκεκριμένα συναισθήματα.
Υπάρχουν αυτές οι εξαιρέσεις που πρέπει να μετριάζεις τον αυθορμητισμό των συναισθημάτων σου προκειμένου να αποφύγεις τον «δηλητηριασμό» μιας σχέσης.
Η κοινωνική σου νοημοσύνη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον τρόπο που αντιδράς σε παρόμοιες καταστάσεις.
#9. Πόνταρε Στο Χαμόγελό Σου
Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Paul Ekman υπάρχουν δεκαοκτώ είδη χαμόγελου.
Έρευνες έχουν δείξει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι έτσι κατασκευασμένος ώστε να ελκύεται από χαμογελαστά πρόσωπα έχοντας την τάση να ανταποδίδει το χαμόγελο.
Ένα αυθεντικό και ειλικρινές χαμόγελο έχει την δυνατότητα να «γεφυρώσει» την απόσταση και να ρίξει τις άμυνες του συνομιλητή σου.
Άνθρωποι που χαμογελούν μαζί και μοιράζονται θετικές εμπειρίες, παρόλο που μπορεί να γνωρίζονται ελάχιστα, έχουν την τάση να δημιουργούν ισχυρότερους δεσμούς.
Όπως εξάλλου λέει και μια θιβετιανή παροιμία «Όταν χαμογελάς στην ζωή, το μισό χαμόγελο είναι για το πρόσωπό σου και το άλλο μισό για το πρόσωπο του άλλου».
Αν θες να αυξήσεις την κοινωνική σου νοημοσύνη και να έχεις περισσότερα αποτελέσματα με τις γυναίκες δες εδώ.
Καλή συνέχεια!