Πως Nα Ξεπεράσεις Περιοριστικές Πεποιθήσεις
Οι πεποιθήσεις σου είναι κάτι που μπορεί να σε κρατά στάσιμο και πρέπει να το παραδεχτείς, για να μπορέσεις να κάνεις κάτι, ώστε να τις ξεπεράσεις.
Οι πεποιθήσεις είναι απόψεις, χτισμένες πάνω σε παλιές μνήμες πόνου ή ευχαρίστησης. Αυτές οι μνήμες βασίζονται στον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύουμε και σχετίζουμε με το συναίσθημα τις διάφορες εμπειρίες.
Έτσι όταν κάποιος προσκολλάται συναισθηματικά σε ανθρώπους, γεγονότα ή καταστάσεις, δημιουργεί την βάση του συστήματος πεποιθήσεων του. Αυτά τα συστήματα πεποιθήσεων δεν είναι τίποτε άλλο παρά ψυχολογικοί κανόνες ή εντολές προς το νευρικό σύστημα που καθορίζουν τις σκέψεις και φιλτράρουν την εμπειρία της πραγματικότητας.
Οι πεποιθήσεις είναι υποθέσεις που κάνουμε για τους εαυτούς μας, για τους άλλους, αλλά και για το πώς περιμένουμε τα πράγματα να είναι στον κόσμο μας. Όλοι έχουμε θεωρίες, ιδέες και εξηγήσεις σχετικά με το πώς έπρεπε να είναι τα πράγματα. Οι πεποιθήσεις μας δηλαδή είναι η σύνδεση μας με τον γύρω κόσμο.
Με αυτό τον τρόπο αισθανόμαστε βεβαιότητα, που είναι μια βασική ανθρώπινη ανάγκη και μας βοηθά να ξεπεράσουμε το άγχος και τον φόβο.
Δες τη συζήτησή μας για τους φόβους εδώ στο σχετικό επεισόδιο από το ελληνικό podcast Apla+Andrika.
Είναι πολύ σημαντικό να σημειώσουμε ότι οι πεποιθήσεις δεν είναι γεγονότα, όμως μπορεί να εκλαμβάνονται λανθασμένα ως τέτοια.
Κατά την διάρκεια της ζωής οι πεποιθήσεις γίνονται αναπόσπαστο μέρος του νευρικού συστήματος, λόγω των επαναλαμβανόμενων καταστάσεων που τις κάνουν να δείχνουν έγκυρες.
Στην αρχή μπορεί να είναι ευέλικτες και να μπορούν να αλλάζουν, όμως με την πάροδο του χρόνου, καταβάλλεις προσπάθειες να την επιβεβαιώσεις και έτσι ισχυροποιείται και σταθεροποιείται.
Πόση Δύναμη Έχουν Οι Πεποιθήσεις;
Οι πεποιθήσεις σου αποτελούν τον κορμό του τι είσαι. Έτσι επηρεάζουν κάθε πλευρά της ζωής σου με κάθε τρόπο. Καθορίζουν τον τρόπο που ορίζεις τις προσδοκίες σου και την πρόσληψη της πραγματικότητας και καθορίζουν επίσης τις ερωτήσεις που κάνεις στον εαυτό σου κατά την διάρκεια της ημέρας.
Αυτές οι ερωτήσεις μπορεί να είναι βοηθητικές, μπορεί και όχι. Μπορεί να σου επιλύσουν προβλήματα, αλλά μπορεί και να σου δημιουργήσουν.
Επίσης, οι πεποιθήσεις καθορίζουν το πώς αισθάνεσαι για τον εαυτό σου και για τα άλλα πρόσωπα, καθώς και για τις καταστάσεις στις οποίες βρίσκεσαι. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι πεποιθήσεις σου σε εμποδίζουν να δεις την αντικειμενική πραγματικότητα και σε κάνουν να βλέπεις μια πραγματικότητα υποκειμενική, η οποία υπάρχει μόνο στο μυαλό σου.
Αυτές οι περιοριστικές πεποιθήσεις σε κάνουν να λαμβάνεις λανθασμένες αποφάσεις, να περιορίζεσαι και να μένεις στάσιμος.
Αναγνωρίζοντας Τις Περιοριστικές Πεποιθήσεις Και Την Πηγή Τους
Οι περιοριστικές πεποιθήσεις σε οδηγούν σε μια συμπεριφορά κατά την οποία σαμποτάρεις τον ίδιο σου τον εαυτό.
Μπορείς να μάθεις περισσότερα για το πώς σαμποτάρεις τον εαυτό σου στο φλερτ, βλέποντας αυτό το βίντεο:
Πρώτα από όλα πρέπει να βρεις τι είναι αυτό που ζητάς, ποιος είναι ο στόχος σου και για ποιον λόγο επιδιώκεις τον συγκεκριμένο στόχο. Αυτό θα σε βοηθήσει στο να βρεις κίνητρο, κάτι που θα σου φανεί πολύ χρήσιμο στην συνέχεια.
Προτού συνεχίσουμε, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι μια πεποίθηση από μόνη της είναι ουδέτερη. Δηλαδή, μπορεί να δουλεύει αρνητικά σε μια κατάσταση, όμως σε κάποια άλλη μπορεί να λειτουργεί θετικά.
Είναι λοιπόν καλό να έχεις στο μυαλό σου μια διάκριση, για το κατά πόσο μια πεποίθηση είναι χρήσιμη ή όχι, σε κάποια συγκεκριμένη κατάσταση. Αν βλέπεις ότι είναι χρήσιμη, τότε όλα είναι καλά. Αν όμως βλέπεις ότι σε περιορίζει, τότε πρέπει να βρεις τρόπο να την αντιμετωπίσεις.
Τα σημάδια για να καταλάβεις ότι μια πεποίθηση είναι περιοριστική εμφανίζονται όταν έχεις να αντιμετωπίσεις εμπόδια και δύσκολες καταστάσεις.
Τυπικές συμπεριφορές που προκύπτουν από τέτοιες πεποιθήσεις είναι τα παράπονα, οι αρνητικές σκέψεις, οι δικαιολογίες, η έντονη ανησυχία ότι θα αποτύχεις, η αναβλητικότητα.
Όταν εντοπίσεις τέτοιες συμπεριφορές, πρέπει να βρεις πώς ακριβώς σε επηρεάζουν και να σκεφτείς πώς οι πεποιθήσεις σου αρνούνται την ευκαιρία να γίνεις το πρόσωπο που θα ήθελες.
Μην ξεχνάς ότι οι περιοριστικές πεποιθήσεις είναι απλά υποθέσεις, οι οποίες δεν είναι αληθινές στην συγκεκριμένη περίσταση.
Τώρα είναι καλό να προσπαθήσεις να βρεις την πηγή της περιοριστικής πεποίθησης. Δηλαδή, να ερμηνεύσεις και να συνδέσεις τις πεποιθήσεις με κάποια εμπειρία του παρελθόντος, για παράδειγμα. Βρες πού στηρίζονται και με ποιον τρόπο μπήκαν μέσα στο μυαλό σου.
Πώς Θα Ξεπεράσεις Τις Περιοριστικές Πεποιθήσεις
Οι πεποιθήσεις εξυπηρετούν κάποιο σκοπό και μάλιστα μπορούμε να ισχυριστούμε ότι οι περιοριστικές σου πεποιθήσεις, έχουν τον σκοπό να σε προστατεύσουν από τον πόνο.
Οι αγνές τους προθέσεις όμως, έχουν διαφορετικό αποτέλεσμα.
Πρέπει λοιπόν να πείσεις τον εαυτό σου ότι η αξία που προκύπτει από την πεποίθηση που σε περιορίζει, έχει πάψει να υφίσταται και να προετοιμάσεις τον εαυτό σου για την αλλαγή, η οποία θα έρθει σταδιακά και θα χρειαστεί να επενδύσεις συναισθηματικά σε αυτή.
#1. Επίλεξε Το Επιθυμητό Αποτέλεσμα Για Να Ξεπεράσεις Περιοριστικές Πεποιθήσεις
Το πρώτο βήμα είναι να ξεκαθαρίσεις ποιο είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα και άρα τι ακριβώς θέλεις να αλλάξεις. Μερικές ερωτήσεις που θα μπορούσες να κάνεις στον εαυτό σου είναι οι εξής:
- Τι στόχους θέλω να επιτύχω;
- Τι με εμποδίζει να επιτύχω τους στόχους μου;
- Tι άνθρωπος θέλω να γίνω;
- Τι θέλω να αλλάξω;
#2. Αμφισβήτησέ Τις
Οι περιοριστικές πεποιθήσεις είναι ισχυρές μόνο όταν έχεις κάποιον τρόπο να τις υποστηρίξεις και να αποδείξεις ότι ισχύουν.
Οι πεποιθήσεις ήταν κάποτε απλές ιδέες, που έγιναν απόψεις και τελικά τις ενστερνίστηκες και έγιναν πεποιθήσεις. Αν αλλάξεις οπτική, μπορεί να δεις ότι οι ιδέες είναι εκ διαμέτρου αντίθετες και έτσι να αρχίσεις να αμφισβητείς τις πεποιθήσεις που έχουν δημιουργηθεί.
Επομένως, πρέπει να σκεφτείς τα παρακάτω:
- Πρόκειται για μια ακριβή πεποίθηση;
- Την πίστευα πάντοτε ή μήπως για κάποιο λόγο δεν την πίστευα παλαιότερα;
- Υπάρχουν πραγματικά στοιχεία, τα οποία την υποστηρίζουν; Ποια είναι αυτά;
- Μήπως είναι πιο χρήσιμο να σκεφτώ με τον αντίθετο τρόπο;
- Μήπως άλλοι που σκέφτονται με αντίθετο τρόπο, τα καταφέρνουν καλύτερα;
Κάνοντας αυτές τις ερωτήσεις θα επιχειρήσεις να δεις τα πράγματα αλλιώς και να σκεφτείς μερικές διαφορετικές πιθανότητες, που ίσως δεν σου είχαν περάσει από το μυαλό.
Όσο μεγαλύτερη είναι η αμφιβολία για την περιοριστική πεποίθηση που θέλεις να αντιμετωπίσεις, τόσο πιο εύκολα και γρήγορα θα την ξεπεράσεις.
#3. Εξέτασε Τις Συνέπειες
Όταν αρχίσεις να έχεις αμφιβολίες, είναι μια καλή στιγμή να σκεφτείς και τις συνέπειες που προκύπτουν κάθε φορά που υιοθετείς συμπεριφορά βασισμένη σε περιοριστικές πεποιθήσεις.
Τέτοιες συνέπειες μπορεί να λάβουν χώρα στον συναισθηματικό σου κόσμο, μπορεί να είναι οικονομικές, μπορεί να σχετίζονται με τις σχέσεις σου με άλλους ανθρώπους.
Βέβαια, οι συνέπειες μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμες, αλλά και μακροπρόθεσμες. Πάρε όσο χρόνο χρειάζεται για να τις σκεφτείς καλά. Όσο περισσότερα αρνητικά βρίσκεις, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κίνητρο σου για αλλαγή, που θα επιφέρει θετικές συνέπειες στην ζωή σου.
#4. Για Να Ξεπεράσεις Περιοριστικές Πεποιθήσεις Βρες Καινούριες Για Να Υιοθετήσεις
Για να πάψεις να είσαι στάσιμος, πρέπεινα αντικαταστήσεις τις παλιές πεποιθήσεις, με νέες. Το κυριότερο είναι αυτές οι καινούριες πεποιθήσεις να είναι πιστευτές, αλλιώς δεν θα καταφέρεις να τις εντάξεις στην νοοτροπία σου.
Ρώτησε τον εαυτό σου:
- Ποιο είναι το όφελος από την καινούρια πεποίθηση;
- Με ποιον τρόπο θα με βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων μου;
- Πώς θα αλλάξει την ζωή μου προς το καλύτερο;
- Πώς θα μου δώσει κίνητρο να συνεχίσω;
- Τι την κάνει σημαντική και τι σημαίνει για εμένα;
Όσο περισσότερα θετικά στοιχεία βρίσκεις, τόσο πιο μεγάλο θα είναι το κίνητρο σου για αλλαγή των παλιών μοτίβων.
#5. Ενδυνάμωσέ Τις
Στο σημείο αυτό πρέπει να βρεις τρόπους να ενδυναμώσεις τις καινούριες σου πεποιθήσεις. Αυτό εν ολίγοις σημαίνει ότι πρέπει να βρεις υποστηρικτικά στοιχεία που να δείχνουν ότι είναι έγκυρες.
Η πιο πρακτική ιδέα, για να ενδυναμώσεις μια πεποίθηση είναι να βρεις διάσημα λόγια ανθρώπων που την έχουν εφαρμόσει. Σημείωσε κάπου αυτά τα λόγια, ώστε να είναι άμεσα διαθέσιμα, όποτε τα χρειαστείς.
Αντίστοιχα, βρες ιστορίες, ντοκιμαντέρ, ταινίες, βιβλία κλπ. που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την φιλοσοφία πίσω από τις πεποιθήσεις, που θέλεις να αναπτύξεις. Με αυτόν τον τρόπο θα χτίσεις στέρεες αναφορές, που θα σε βοηθήσουν να τις αναπτύξεις και να τις στηρίξεις.
#6. Ένταξε Τις Σταδιακά Στην Ζωή Σου
Σε αυτό το στάδιο θα χρειαστεί να δείξεις αφοσίωση και αυτοπεποίθηση, ώστε να δημιουργήσεις χώρο για τις καινούριες σου πεποιθήσεις στην ζωή σου.
Βρες τι αλλαγές χρειάζεται να κάνεις, ώστε οι νέες πεποιθήσεις να έρχονται σε συνάφεια με τις αξίες σου. Ίσως χρειαστεί να κάνεις αλλαγές στις συνήθειες σου, ακόμη και στον τρόπο που σκέφτεσαι και που εκφράζεσαι.
Το περιβάλλον σου, ίσως χρειαστεί να αλλάξει. Μπορεί για παράδειγμα να χρειαστεί να απομακρύνεις κάποιους τοξικούς ανθρώπους.
Για το ζήτημα των τοξικών ανθρώπων έχουμε μιλήσει στο επεισόδιο από το ελληνικό podcast Apla+Andrika, το οποίο μπορείς να δεις παρακάτω.
#7. Για Να Ξεπεράσεις Περιοριστικές Πεποιθήσεις Ξεκίνησε Να Χρησιμοποιείς Τις Καινούριες
Σταδιακά θα αρχίσεις να αισθάνεσαι πιο άνετα και οικεία με τις καινούριες σου πεποιθήσεις. Όσο βλέπεις ότι πλέον δεν σε περιορίζουν, θα βρίσκεις περισσότερο κίνητρο.
Ίσως η αρχή να σου φανεί περίεργη και να νιώθεις αβεβαιότητα, όμως αυτό είναι κάτι που γρήγορα θα το ξεπεράσεις.
Το σημαντικό είναι να παραμένεις ευέλικτος και να προσεγγίζεις τα πράγματα με τρόπο τέτοιο ώστε να μπορείς να κάνεις διορθώσεις στην πορεία σου, όταν αυτό απαιτείται.
Για να ξεπεράσεις τις περιοριστικές πεποιθήσεις θα πρέπει να περάσεις κάποια στάδια δύσκολα, θα καταβάλλεις προσπάθεια και θα χρειαστεί να περάσεις μια περίοδο εσωτερικής αναζήτησης. Μάλιστα, αυτή η διαδικασία, ίσως χρειαστεί να επαναληφθεί αρκετές φορές, γι’ αυτό είναι κρίσιμο να αφοσιωθείς στους μακροπρόθεσμους στόχους σου.
Μην ξεχνάς ότι οι περιοριστικές πεποιθήσεις που σε κράτησαν στάσιμο έως σήμερα, δεν θα σου επιτρέψουν να πας εκεί που θέλεις στο μέλλον. Όσο δεν τις αλλάζεις, θα παραμένεις στάσιμος. Πρέπει να τις ξεπεράσεις.
Αν θέλεις να αποκτήσεις την αυτοπεποίθηση να προσεγγίζεις τις γυναίκες που πάντα ήθελες δες εδώ.
Καλή συνέχεια