Η Απόρριψη Προκαλεί Ανασφάλεια
Η απόρριψη είναι περίεργο πράγμα. Κάποιες φορές την περιμένεις και κάποιες άλλες έρχεται εντελώς απροειδοποίητα. Όπως και να έρθει όμως, η ανασφάλεια που δημιουργεί κάνε πάντα αισθητή την παρουσία της.
Προφανώς και κανείς μας δεν θέλει την απόρριψη. Πονάει, ενοχλεί και κυρίως μας φέρνει αντιμέτωπους με συνθήκες και πολύ πιθανό αλήθειες που μέχρι την στιγμή της απόρριψης δεν γνωρίζαμε ή αγνοούσαμε επιλεκτικά.
Όμως το ερώτημα συνεχίζει να υπάρχει…
Για ποιο λόγο η απόρριψη μας προκαλεί ανασφάλεια;
Απόρριψη, Ανασφάλεια Και Καλώς ήρθες Στο Άγνωστο
Το πρόβλημα με την απόρριψη είναι αρχικά πως ενοχλεί. Και ο λόγος που μας ενοχλεί είναι γιατί απορριφθήκαμε από κάποιον που έχει αξία για εμάς ή αποτύχαμε σε μια κατάσταση που ήταν σημαντική για εμάς.
Για τον οποιοδήποτε λόγο.
Το θέμα είναι όμως πως με την απόρριψη το μέλλον που είχαμε φανταστεί δεν θα υπάρξει. Και αν είχαμε πολλές προσδοκίες για αυτό, τότε ο πόνος είναι μεγαλύτερος γιατί μιλάμε για ένα μέλλον που θα θέλαμε να γίνει πραγματικότητα αλλά δεν έγινε.
Και τότε τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα.
Είναι φυσιολογικό να νιώθουμε ανασφάλεια όταν δεχόμαστε μια απόρριψη.
Η απόρριψη είναι ένα καμπανάκι που μας προειδοποιεί πως κάτι δεν πηγαίνει καλά. Πως το αρχικό μας πλάνο για κάποιο λόγο δεν δούλεψε. Και όταν κάτι δεν δουλεύει, πρέπει να το κάνουμε να δουλέψει.
Και πολλές φορές για να το κάνουμε να δουλέψει είναι ίσως αναγκαίο να αλλάξουμε το αρχικό πλάνο ή ακόμα περισσότερο τον αρχικό τρόπο σκέψης.
Και αυτό είναι δύσκολο.
Είναι δύσκολο γιατί η ανασφάλεια μας χτυπά εκεί ακριβώς που πονάμε. Στο κατά πόσο πιστεύουμε πως την επόμενη φορά θα έχουμε την επιτυχία και τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Η επόμενη προσπάθεια μετά την απόρριψη εμπεριέχει ανασφάλεια επειδή κάνουμε ένα βήμα προς το άγνωστο. Μάλιστα, όχι μόνο άγνωστο αλλά και με εφόδιο μια αποτυχία.
Και αυτό είναι τρομακτικό.
Βέβαια το πρόβλημα με την απόρριψη και την σχέση που έχει με την ανασφάλεια είναι πως η πρώτη ενεργοποιεί την δεύτερη. Τι σημαίνει αυτό;
Όταν έρχεται η απόρριψη προσπαθούμε να καταλάβουμε για ποιο λόγο συνέβη. Όταν έχουμε ήδη μια ανασφάλεια, για παράδειγμα πως μας λείπει μια ικανότητα, θα θεωρήσουμε πως η απόρριψη συνέβη λόγω της έλλειψης που έχουμε.
Και αυτό όχι μόνο είναι επίπονο αλλά μας κάνει να αμφισβητούμε τι μπορούμε να πετύχουμε στην επόμενη προσπάθεια. Και αυτό θέλει θάρρος για να διαχειριστεί.
Η απόρριψη λοιπόν έχει την ικανότητα να αποκαλύπτει μια ανασφάλεια που έχουμε και να μας φέρνει ενώπιον κάποιου φόβου που έχουμε.
Όμως υπάρχει και κάτι ακόμα.
Ανασφάλεια Και Προσπάθεια
Η απόρριψη με λίγα λόγια δεν είναι απλά μια αποτυχία αλλά μια αρνητική άποψη που λαμβάνουμε από το εξωτερικό περιβάλλον.
Το θέμα είναι πως όσο και αν μας ενοχλεί ή μας κάνει να αμφισβητούμε τον αυτό μας, μια αρνητική άποψη είναι εξαιρετικά χρήσιμη!
Και για ποιο λόγο;
Η απόρριψη δημιουργεί ανασφάλεια γιατί μας εισάγει σε ένα νέο πεδίο πληροφοριών. Και αυτό είναι τρομακτικό όμως ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά ωφέλιμο.
Ο εαυτός μας, ο πραγματικός μας εαυτός είναι το τι μπορούμε να γίνουμε σε βάθος χρόνου. Είναι οι δυνατότητες που βρίσκονται μέσα σου. Και οι δυνατότητες είναι τι μπορείς να γίνεις αν αλληλεπιδράσεις με τον κόσμο με τρόπο που σου δίνει την μέγιστη πληροφορία.
Αν συνεχώς αποφεύγουμε την απόρριψη δεν τεστάρουμε τις απόψεις που έχουμε για τον εαυτό μας και τον κόσμο. Αντιθέτως μένουμε στην στασιμότητα και στην στασιμότητα δεν αναπτύσσονται οι δυνατότητες μας.
Ο πληροφορίες που έχουμε πρέπει να έρχονται αντιμέτωπες με διαφορετικές ή και αντίθετες πληροφορίες γιατί με αυτό τον τρόπο εξελίσσονται. Είτε τις απορρίπτουμε και υιοθετούμε άλλες, πιο χρήσιμες ή τις κρατάμε γιατί πολύ απλά βλέπουμε ότι δουλεύουν.
Όταν συνειδητοποιούμε πως η απόρριψη είναι απαραίτητη, στιγμιαία ξεκινάμε να εισάγουμε τον εαυτό μας σε περισσότερα περιβάλλοντα επομένως και σε περισσότερη πληροφορία που πιθανότατα να αμφισβητήσει τις απόψεις που έχουμε ήδη για το πώς δουλεύουν κάποια πράγματα και συνθήκες.
Και φυσικά με αυτό τον τρόπο έρχεται και η αλλαγή.
Σίγουρα κανείς δεν θέλει την απόρριψη και δεν την θέλει γιατί, όπως αναφέρθηκε, προκαλεί ανασφάλεια πως υπάρχει πιθανότητα κάτι που κάνουμε δεν δουλεύει, κάτι που πιστεύουμε πως γνωρίζουμε δεν ισχύει και φυσικά κάτι πρέπει να αλλάξει.
Και αυτό είναι το δύσκολο.
Είναι πολύ πιο εύκολο να μην προσπαθήσουμε πάλι για να αμφισβητηθεί ένας τρόπος σκέψης μας παρά να προσπαθήσουμε και πάλι μέχρι να μάθουμε τα δουλεύει.
Γιατί ο αριθμός των απορρίψεων παίζει και αυτός τον ρόλο του. Τι σημαίνει αυτό;
Αν αποτύχεις μια φορά ή δύο φορές και πετύχεις την τρίτη τότε το πρόβλημα δεν είναι τόσο υπαρκτό. Απλά συμβαίνει θα μπορούσαμε να πούμε.
Όταν όμως έχεις προσπαθήσει είκοσι ή πενήντα φορές και βλέπεις πως η απόρριψη επαναλαμβάνεται τότε το πιο πιθανό είναι πως κάνεις κάτι λάθος και χρειάζεται να το κάνεις διαφορετικά.
Επομένως η απόρριψη σίγουρα προκαλεί ανασφάλεια. Η αίσθηση πως αυτό που κάνουμε το κάνουμε καλά και δουλεύει είναι η αίσθηση της ασφάλειας και η αίσθηση πως το μέλλον θα συνεχίσει να πηγαίνει καλά.
Η απόρριψη όμως εισάγει χάος στο σύστημα. Και αυτό μας προκαλεί ανασφάλεια γιατί ο χάος αντιπροσωπεύει το άγνωστο και το άγνωστο είναι απειλητικό. Είναι κάτι που πρέπει να ξεφορτωθούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Η ανασφάλεια όμως που νιώθουμε είναι και μια ειδοποίηση πως όχι μόνο πρέπει να αλλάξει κάτι και πως μπορούμε να αλλάξουμε προσέγγιση και να κινηθούμε διαφορετικά.
Η απόρριψη είναι μόνος δείκτης που έχουμε για το τι δουλεύει και τι όχι και πως μπορούμε να βελτιώσουμε αυτό που θέλουμε.
Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα, δες εδώ.
Μπορείς να παραγγείλεις το βιβλίο Άνδρας Αξίας, εδώ.
Καλή συνέχεια