Αν η εμφάνιση είναι το πρώτο πράγμα που θα βοηθήσει στο να κάνεις μια καλή εντύπωση σε κάποιον ή κάποια, που μόλις γνωρίζεις, τότε η χειραψία κατά τη σύσταση είναι το αμέσως επόμενο.
Αλλά και όχι μόνο κατά την πρώτη επαφή.
Η Χειραψία Είναι ένα Εκπληκτικό Επικοινωνιακό Όπλο!
Δεν χρειάζεται να σου πω πόσο σημαντική είναι μια χειραψία στην καθημερινότητά μας. Αν όχι σε όλες τις κουλτούρες, τουλάχιστον σε όλες τις δυτικές, η χειραψία δεν είναι μόνο μια απλή κίνηση με τα χέρια ή ένας χαιρετισμός.
Η χειραψία σημαίνει πολλά. Σημαίνει αναγνώριση, αποδοχή, συμφωνία, παραδοχή, συνεργασία, σημαίνει συγχώρεση, υπόσχεση, φιλία.
Σημαίνει να δείχνω σε έναν άνθρωπο αλλά και στο κοινό που μας παρακολουθεί, χωρίς πολλές κουβέντες αλλά και με μια κίνηση, όσα με μια σειρά από λόγια θα ήθελαν πολύ κόπο να εκφραστούν, αν τα καταφέρναμε ποτέ.
Στα χρόνια των παππούδων μας, έφτυναν το χέρι και έδιναν χειραψία για να «κολλήσουν» τα χέρια και δεν είχαν ποτέ ούτε ιδιωτικά συμφωνητικά, ούτε συμβόλαια, ούτε δικηγόρους για να κάνουν απλές συμφωνίες.
Τόσα πολλά μηνύματα, με μια μόνο κίνηση, παγκοσμίως αναγνωρισμένη και σε κάθε γλώσσα τα ίδια. Φαντάσου όμως πόσο λάθος πληροφορία μεταφέρει όταν δεν γίνεται σωστά.
Σε Κάθε μέρος του Κόσμου, μια Χειραψία Είναι σαν μια Φωτογραφία. Γεμάτη Πληροφορίες
Έχω δώσει χειραψίες σε γυναίκες που μου άρεσαν με χιλιάδες σκέψεις να τρέχουν στο μυαλό μου, χειραψίες σε τραπέζια διαπραγματεύσεων που κλείσαμε συμφωνίες και συνεργασίες ξεκίνησαν, χειραψίες σε πάνω από 15 χώρες και 30 εθνικότητες, χειραψίες σε ανθρώπους που θαύμαζα ή δεν είχα κανένα κοινό σημείο μαζί τους.
Όλες όμως ήταν τόσο σημαντικές. Και πρέπει να τις προσέχεις. Τόσο, που να μένουν στον δέκτη τους αξέχαστες.
Δες παρακάτω μερικά tips που εμένα με έχουν βοηθήσει σημαντικά.
#1. Μην γέρνεις τον καρπό
Αν γέρνεις τον καρπό σου δεξιόστροφα ή αριστερόστροφα με αποτέλεσμα, όπως κοιτάς τα χέρια σας, η παλάμη σου να είναι πάνω ή κάτω από την παλάμη του άλλου τότε αυτό περνάει ένα σημαντικό μήνυμα εξουσίας ή υποταγής αντίστοιχα.
Προσωπικά κρατάω πάντα το καρπό μου σε ευθεία, κάθετα στο σώμα μου και όχι με την παλάμη πάνω ή κάτω.
#2. Μη την σφίγγεις αλλά ούτε να την αφήνεις χαλαρή
Το να σφίγγεις είναι επίδειξη δύναμης, αλλά και η χαλαρότητα – αδυναμίας.
Αν απλά πετάς το χέρι σου επίσης και δεν «επενδύεις» ούτε την ελάχιστη προσπάθεια για να σφίξεις «εγκάρδια», χωρίς να συνθλίψεις τα κόκκαλα του ανθρώπου, το χέρι του δέκτη, τότε δείχνεις πως ή δεν ήπιες το χυμό σου το πρωί ή πως δεν σε ενδιαφέρει καθόλου το πρόσωπο που συναντάς.
Σε αυτή τη περίπτωση: Μη πας για την χειραψία έτσι και αλλιώς.
#3. Απόσταση από το σώμα σου
Αν εκτίνεις το χέρι σου πολύ, είναι σαν να θες να κρατήσεις τον δέκτη της χειραψίας σε απόσταση, αλλά και αν το έχεις πολύ κοντά σου, περνάτε και οι δύο στον προσωπικό χώρο / αύρα του άλλου, που και αυτό είναι άβολο.
Μια μέση λύση είναι πάντα πιο προτιμητέα, ειδικά όταν είσαι σε πιο business καταστάσεις.
Δες εδώ το video του Χρήστου που το εξηγεί αρκετά.
#4. Καθαρά χέρια
Δεν συζητάμε μόνο για την καθαριότητα των νυχιών ή των χεριών σου, που είναι έτσι και αλλιώς κανόνας βασικής υγιεινής και δεν χρειάζεται να δίνεις χειραψίες για να το προσέξεις.
Μιλάμε για καθαριότητα σε δύο κομμάτια.
Α) Όταν δίνεις το χέρι σου, να μην αφήνεις περίεργες μυρωδιές (καλό πλύσιμο συχνά, οινόπνευμα μια στο τόσο μέσα στην ημέρα ή απολυμαντικά μαντηλάκια μιας χρήσης, είναι απλές και εύκολες και ανέξοδες λύσεις)
Β) Αν το χέρι σου είναι ιδρωμένο από το άγχος, απλά πριν το δώσεις σκούπισέ το. Ακόμα και πάνω σου αν χρειαστεί. Κάνε μια γρήγορη κίνηση και ακούμπα το χέρι σου στην πίσω τσέπη του τζιν σου πριν το δώσεις.
#5. Στάση σώματος κατά την χειραψία
Μια χειραψία είναι τόσο καλή, όσο η βάση της από την οποία ξεκινά. Και η βάση της δεν είναι άλλη από το σώμα σου.
Προσπάθησε να μη δίνεις χειραψίες καθιστός, όταν οι άλλοι είναι όρθιοι. Σήκω και εσύ. Ή αν οι άλλοι καθισμένοι είναι μη σκύβεις με το ζόρι.
Αν δεν φθάνεις τον άλλον, δεν χρειάζεται να τεντώνεις το σώμα σου σαν να πας να καρφώσεις στο καλάθι και να σκαρφαλώνεις στα τραπέζια. Κάνε την μισή απόσταση εσύ και περίμενε να κάνει και ο άλλος την άλλη μισή.
#6. Βλέμμα και χαμόγελο
Αυτό με έχει βοηθήσει όταν δίνω πολλές χειραψίες μαζί και θέλω μια από αυτές να είναι πιο ξεχωριστή ώστε να δείξω στον δέκτη ότι έχει μια παραπάνω αξία για μένα από τους υπόλοιπους.
Φαντάσου ότι βλέπεις έναν παλιό καλό φίλο που έχεις χρόνια να δεις. Και θέλεις να μάθεις πραγματικά τα νέα του και να πιείτε καφέ μαζί και χαίρεσαι τόσο που τον είδες. Τώρα πάρε και το αντίστοιχο βλέμμα και χάρισε στον άνθρωπο που κάνεις την χειραψία και το σχετικό ζεστό χαμόγελο.
Σαν να είναι ακριβώς, ένας φίλος που ήθελες καιρό να δεις, ακόμα και αν τον γνωρίζεις πρώτη φορά.
Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:
- 7 Τεχνικές για να Διαχειριστείς Καλύτερα το Στρες
- 15 Κόλπα Γλώσσας Σώματος Που Θα Σε Κάνουν Άμεσα Πιο Συμπαθή!
Υπάρχουν και άλλα μυστικά για τους τρόπους επικοινωνίας, θα τα βρεις εδώ.
Οτιδήποτε με χρειαστείς ή θέλεις να ρωτήσεις, θα με βρεις εδώ.
Μέχρι την επόμενη φορά